Mälestise nimi Lilu mõisa moonakatemaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Lilu mõisa moonakatemaja on piirkonna karjamõisa ansablisse kuuluva eluhoone üks paremini säilinud iseloomulik näide, mis annab aimu ajastu mõisatööliste elutingimustest.

Kirjeldus

Väike, poolkelpkatusega krohvitud tellistest ja maakividest hoone. Algselt sindelkatus, kaetud eterniidiga. Säilinud on vana krohv, ukse kaarvõlv, mõned vanad aknad ja aknasulused.

Mälestis asub Tartu maakonnas, Lilu külas, Lilu mõisa territooriumil.

Lilu mõisa moonakatemaja on ehitatud 19. sajandi II poolel.

Allikad

Maiste, J., Tilk, K. (1979). Mõisate inventariseerimine. Eesti NSV mõisaarh. riikliku kaitse alla võtmise ettepanekud-põhjendused. Köide II - Jõgeva rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-238
Suuder, Olev (1984). Arhitektuurimälestise pass. Lilu mõisa moonakate maja ja laut. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal