Mälestise nimi Maarja-Magdaleena kirik
Ehitisregistri ehitis Kirik (120317300)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Silmapaistva arhitektuuriga neogooti stiilis sakraalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Algkavatises gooti, ümberehitused neogooti stiilis. Algselt 3-lööviline, nelja traveega, ilma iseseisva kooriruumita kivikatusega maakiviehitis. O-travee, kus paiknes altar oli teistest pikem. Võlvtoed välisseinte siseküljel eenduvad ja on tugipiilariteks. Algkavatisse on kuulunud ka külgportaal N-seinas. Pärast 1887.a. rekonstrueerimist pikendati kirikut O suunas ja lisati polügonaalne koorilõpmik, millele liitub käärkamber, ehit. torn ja eeskoda. laiendati aknaid. Sisustusele on eeskujuks olnud Kursi kirik.
(pass, 1983; EA)

Mälestise ajalugu

Kirikut on mainitud juba 1380. aastal Palamuse abikirikuna. Algne kirik ehitatu arvatavasti 14. sajandi II pooles. Liivi sõjas tabasid kirikut suured purustused, kirik kaotas võlvid, mis taastati 17. sajandil. Kirik rekonstrueeriti aastatel 1885-87 G. Beermanni juhendamisel. Kiriku idaosa laiendati ja püstitati koorilõpmik käärkambriga, torn ning eeskoda.

- Maarja-Magdaleena kirik on avariiohtlikus seisus