Mälestise nimi Tabivere mõisa valitsejamaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna mõisaansamblisse kuuluva valitsejamaja näide, mis esindab 19. sajandi teise poole iseloomulikke ehitustraditsioone.

Kirjeldus

Suur, massiivne ühekorruseline maakivihoone. Hoonet katab kõrge vintskappidega viilkatus, mille räästa all lai krohvikarniis. Seinapinnad liigendatud hilisemate puidust juurdeehitustega. Esifassaadil lahtine ja otsal kinnine puitveranda. Hoone on kallerdatud. Avad markeeritud laiade, pealt kaarsillusega krohviraamistustega. Hoone seinad viimistletud dekoratiivselt laotud maakividega millede vahed laialt silutud krohviga mis kaunistatud väikeste maakivi graniitkildudega , millest laotud erinevaid kujundeid. Sisse on laotud ka ehitusaastad.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Jõgeva rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)

Hoone ehitatud 1858.