Mälestise nimi Torma mõisa moonakatemaja
Ehitisregistri ehitis moonakatemaja (120287162)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Torma mõisa terviklikult säilinud ansamblisse kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

Moonakatemaja on kelpkatusega maakivist sokliga punasest tellisest krohvitud seintega hoone. Katus on algselt olnud laastukatus, hiljem kaetud eterniidiga. Hoonet ilmestavad dekoratiivsed nurgaketid ning esifassaadi kaks vertikaalset dekoratiivsete kvaadrite rida. Siseviimistluses on kasutatud lubivärviga trafarettmaalingut. Hoone keskosas on mantelkorsten, N-poolsel otsaseinal hobuste, vm. loomade sidumiseks aas. W-poolsel fassaadil väiksema välisukse ees sekundaarne puidust eeskoda.

Mälestise ajalugu

Torma mõisa on mainitud 17. saj. II poolel, olemasolev hoonestus pärineb 19. sajandist hilisemate lisandustega.
Viide Eesti NSV mõisate esialgne ülevaated (1976-1978) Jõgeva rajoon.

Vt. Lisa nr. 1; ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestistele reg.nr. 24074 - 24090