Mälestise nimi Torma mõisa viinavabrik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hooneterohke majanduskompleksiga mõisaansambli tööstushoone, millel on säilunud hoone põhimaht, hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Liigendatud põhiplaaniga dekoratiivsest maakividest ja Torma mõisa tellisevabrikus valmistatud punasest tellisest kivihooned. Maakiviseinu kaunistavad tellisraamistusega avad ja nurgad ning kaaraknapaarid viiludel. Kaetud viilkatuste- , osaliselt poolkelpkatustega. Korsten on säilinud ainult osaliselt.

Viinavabriku hoone on ehitatud 19. sajandi teises pooles.

Vt.Lisa ne.1; Ühine kaitsevöönd on tehtud mälestistele reg.nr.24074 - 24090