Mälestise nimi Torma kalmistu kabel

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Historitsistliku sakraalhoone näide.

Kirjeldus

Hästi proportsioneeritud neogooti stiilile omaste vormide ja detailidega punasest tellisest ja maakivist hoone. Hoonel on teravkaarsed aknad ja nisšid, teravkaarne portaal, gootielementidega peauks ja aknaraamid, astmelised kontraforsid.
Siseseinad krohvitud. Laudadest krohvitud võlvlagi oli valgeks värvitudja eraldatud seintest ultramariinsinise joonega. Trafarettmaalingud pärinevad 20.s. algusest.
Kaks puust kandelaabrit ja kroonlühter on pärit 19.s. lõpust.

Ajalugu

Ehitatud 1889. a. neogooti stiilis. Ehitusmeistriks oli Jüri Peepson Laiuselt. 1925.a. valati Tartus AS Teguri töökojas kabeli jaoks tornikell kirjaga „Elavaid kutsun, surnuid leinan”. Algse tornikella koha andmed puuduvad. Praegu on tornis veel teinegi väiksem taimornamendiga 19.s. pärit kell.
1950-60 aasatatel on hoonet remonditud.
Katus on vahetatud 2003.a.