Mälestise nimi Elamu apteegiga Vana-Viru 15 välistrepi piirdega

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Arhitekt Nikolai Thamme loomingu näide, historitsistlik ajalooline apteegihoone, kus on töötanud ka kirjanik Oskar Luts.

Kirjeldus

Mere pst 1 / Vana-Viru 15 hoone näol on tegemist kahekorruselise historitsistliku puithoonega. L-kujulise põhiplaaniga hoone palkseinu katab suuremalt osalt rõhtlaudis. Fassaadid on horisontaalselt liigendatud puidust profileeritud räästakarniisidega. Esimesel korrusel on põhiliselt kuue ruuduga aknad. Paljud teise korruse akendest on ülalt lõigatud nurkadega ning neid kroonivad jõuliselt eenduvad pealmikud. Mahuliselt liigendatum on maja lõunasein, mille keskosas eendub madalam trepiga sissepääsu osa. Peaukse külgedel on liseenid, mille kohal kolmnurkfrontoon. Lisamahu mõlemal küljel on rõdud stiili järgivate dekoratiivsete sepispiiretega. Sarnases võttestikus on lahendatud ka lõunaseina külgmise sissepääsu varikatus. Varikatuse lahendus lääneseinas on lihtsam ja rafineeritum nagu kogu hoovikülgede seinad ja valdav osa avatäidetest.

Ajalugu

Elamu ehitati 1872. aastal Nikolai Thamme (1867–1948) projekti järgi. 1879. aastal ostis hoone proviisor Hugo Oppermann, kes ehitas hoonele 1880. aastal uue esinduslikuma sissepääsu ja seda katva varikatuse. Hoones oli apteek. 1881. aastal suleti vanalinna poolne sissepääs ja ehitati hoonele keskne paraadtrepiga sissepääs. 1908. aasal elas ja töötas majas ka Oskar Luts. 1997. aastast 2010. aastateni seisis hoone kasutuseta. Alates 2015. aastast tegutsevad hoones mitmed toitlustusasutused.

Allikad

Nõmmemaa, M. (2013) Muinsuskaitse eritingimused hoone restaureerimiseks ja ehitusprojekti koostamiseks. Vana-Viru 15. TKVA Toimik N9-8260
A/B Kolde Grupp. (2004) Muinsuskaitse eritingimused restaureerimiseks ja kinnistu korrastamiseks. Vana-Viru 15. TKVA Toimik N9-2993

„Muinsuskaitsjad kaebavad Sõnajalgade majalammutuse kohtusse”, artikkel, 17.05.1999, Postimees
"Vennad Sõnajalad roogivad prahimaja rämpsust puhtaks", artikkel,06.06.2005. Eesti Päevaleht