Mälestise nimi Koolihoone apteegi ja selle sisustusega
Ehitisregistri ehitis ÄRIHOONE (103014913)

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Tegemist on ajaloolise Saksa Tütarlastekooli hoonega. Hoone apteegiosas on säilinud Eesti funktsionalismi tippesindaja ja Pärnu linnaarhitekti Olev Siinmaa projekteeritud apteegisisustus.

Mälestise kirjeldus

Hoone oli algselt neorenessanss-stiilis, ristkülikukujulise põhiplaani ning sümmeetrilise peafassaadiga. Hoone krohvitud seinapindu oli dekoreeritud rohkete valget värvi detailidega, mistõttu nimetati hoonet ka "Valgeks Tütarlastekooliks". Hiljem ehitatud juurdeehitus oli sarnase kujundusega, peafassaadi keskossa paigutati kolmnurkne viil. Hoone muutus oma põhiplaanilt L-kujuliseks ning nurga rõhutamiseks paigutati hoone katusele rinnatis ühes nelja obeliskiga. Hoones on säilinud Olev Siinmaa projekteeritud sisekujunduse lahendus, mis loodi sinna asunud apteegi tarbeks.

Mälestise ajalugu

Pärnu Valge Saksa Tütarlastekool kavandati koolina 1867. aastal. 19. sajandi lõpus tehti hoonele esimesed juurdeehitused raudtee kontori tarbeks. Linnaapteek alustas hoones tööd 1931. aastal, sisearhitektuurse lahenduse lõi arhitekt Olev Siinmaa.