Mälestise nimi Bööckenhofi suvemõisa peahoone koos säilinud kõrvalhoonega ja pargi säilinud osaga
Ehitisregistri ehitis 7-krt.elamu Supeluse 25 (103016043)

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Bööckenhofi suvemõisa peahoone koos säilinud kõrvalhoonega ja pargi säilinud osaga on ajastuomane ja hästisäilinud suvemõisa näide.

Mälestise kirjeldus

Suvemõisa peahoone on hilisklassitsistlikus laadis poolkelpkatusega. Esifassaadil ilmestavad Toskaana-tüüpi puitsammaste rida, kuue ruuduga ja luukidega aknad ning katuseärklid. Kõrvalhoone on historitsistlik puithoone, mille ühel küljefassaadil on neli poolsammast ja rõdu ning teisel küljel klaasidega veranda ja rõdu

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu linnas, mereranna ja rannapargi vahetus läheduses, Supeluse tänava äärse krundi sisemuses.

Mälestise ajalugu

Mõisaansambel ehitati 1857. aastal seoses Pärnu supelasutuse rajamisega tolleaegsele linnakarjamaale. Aastal 1867 ostis mõisaansambli O. von Bööcke, kelle järgi mõis ka nime sai. 1875. aastal ehitati peahoonele katusetoad ja õuetiib. 1896-97 rekonstrueeriti üks läänepoolsetest majandushoonetest 1, 5-korruseliseks historitsistlikuks elamuks (arhitekt H. V Wolffeldt). 1926. aastast kuni 1940. aastani oli kinnisvara omanikuks professor Raymund Bööcke.

Allikad

Raie, Rein (2002). Pärnu, Supeluse – 29 end. Bööckenhof (suvemõis). Bööckenhofi kõrvalhoone ehituslooline ülevaade arhiivmaterjalide alusel. Pärnu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5317
Raam, Villem (toimetaja) (1996). Eesti arhitektuur 2. Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Pärnumaa, Viljandimaa. Tallinn: Valgus.
Riigi kaitse all oleva kinnismälestise kaitsekohustuse teatis. Pär. 213 A/1. 22.02.2000.
Riigi kaitse all oleva kinnismälestise kaitsekohustuse teatis. Pär. 214 A. 23.02.2000.