Mälestise nimi J.A. von der Pahleni (srn. 1697) vapp-epitaaf, Chr.Ackermann (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 17. sajandist.

Kindralmajor Johann Andreas von der Pahleni (1642 - 1696) vapp-epitaaf.

Pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 37

Asukoht: pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 37

Muinsuskaitsearvel alates 1991 (nr. 858)
Johann Andreas von der Pahlen (1642-1696) – maanõunik, Rootsi kindralmajor; Habaja, Hõbeda, Järlepa, Pae mõisa pärushärra Eestis ja Branskovitši mõisa pärushärra Ingerimaal
J. Kuuskemaa. Tallinna toomkiriku vappepitaafid. Tallinn, 2002: Säilinud on leping kindralmajor Johan Andreas von der Pahleni poegade ja Chr. Ackermanni vahel matusevapi valmistamise kohta (1697).

Materjal: puit.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann
Mõõtmed: 330 x 290 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst ei ole säilinud.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune, tekstitahvlil kiri hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): nelinurkne vapikilp on jaotatud neljaks: ülemisel parempoolsel sinisel väljal kuldne lõvi ja kolm hõbedast lilleõit; ülemisel vasakpoolsel kuldsel väljal rüütel mustal hobusel pöördega paremale; alumisel parempoolsel väljal kolm punast lilleõit; alumisel vasakpoolsel sinisel väljal rohelisel mururibal ristatud rootsi lukuga püstolid, nende vahel kuldne kuusnurkne täht. Keskkilbi hõbedasel väljal kolm rohelist lehte. Vapikilbile toetub kolm kroonitud turvisekiivrit: keskmisel kõrguvad kolm paabulinnusulge, parempoolsel kaks lippu, vasakpoolse ratsanik on kaduma läinud. Vapikilbi moodustab akantusornament. Paremal küljel seisab turvises sõjamees, vasakul - kilbile toetuv Athena. Allosas militaarsest atribuutikast ümbritsetud ovaalne tekstitahvel, mille kiri ei ole säilinud. 2003. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.