Mälestise nimi O.R.Taube (srn. 1689) vapp-epitaaf, (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

materjal ja tehnika: puit, nikerdus, polükroomia, kullatis, hõbe
autor, valmistamise koht, dateering: tundmatu Tallinna tisler-puunikerdaja, 17. sajandi lõpp
mõõtmed: kõrgus 85 cm, laius 72 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune, tekstitahvli kiri hävinud
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb nelinurkne vapikilp Maydelli perekonna vapiga: sinisel väljal jookseb alt paremalt üles hõbedane diagonaallint, millel kolm musta vertikaalset kala. Ülemisel sinisel väljal neli kuldset kuuli, alumisel - kolm. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrguvad paabulinnusuled. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantus-ornament. Allosas paikneb tekstitahvel, mille hõbedasele põhjale kirjutatud tekst ei ole loetav
1993-1995. konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.

2. Meksi väike vappepitaaf
mõõtmed: ei ole mõõdetud, kuna ripub kõrgel ( ca 85 x 70 cm?)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): Keskel asetseb Meksi perekonna vapp: nelinurkne vapikilp on jagatud horisontaalselt kaheks: ülemisel punasel väljal hõbedane kuldse südamikuga lilleõis, alumisel hõbedane-must diagonaalruudustik. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab hõbedast ja punast värvi akantusornament. All-osas tekstitahvel, mille kiri pole säilinud.
1993 konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas

3. Taube väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 102 cm, laius 80 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb Taube perekonna vapp: nelinurkse vapikilbi kuldsel väljal polükroomne puutüvi juurte ja kahe lehega. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrguvad puutüvega ääristatud paabulinnusuled. Vapikeebi moodustab kuldne-roheline akantusornament. Allosas paikneb hõbedane tekstitahvel, mille kiri ei ole säilinud.
1993-1995. konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas

4. Üxkülli väike vappepitaaf (ca 1700).
mõõtmed: kõrgus 76 cm, laius 80 cm
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel asetseb Üxkülli perekonna vapp: neljaksjaotatud vapikilbi ülemisel parempoolsel ja alumisel vasakpoolsel kuldsel väljal punane kroonitud lõvi (salient); ülemisel vasakpoolsel ja alumisel parempoolsel mustal väljal kuldne kroon hõbedaste ristatud hellebardidega. Vapikilbile toetub kaks kroonitud turvisekiivrit. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb hõbedane tekstitahvel, mille kiri ei ole säilinud.
1995. konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas

5. Üxkülli väike vappepitaaf (ca 1700)
mõõtmed: kõrgus 98 cm, laius 74 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal mustaga gooti kirjas:
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune, tekstitahvli kiri osaliselt hävinud
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel asetseb Üxkülli perekonna vapp: neljaksjaotatud vapikilbi ülemisel parempoolsel ja alumisel vasakpoolsel kuldsel väljal punane kroonitud lõvi (salient); ülemisel vasakpoolsel ja alumisel parempoolsel mustal väljal kuldne kroon hõbedaste ristatud hellebardidega. Vapikilbile toetub kaks kroonitud turvisekiivrit. Parempoolselt kõrguvad paabulinnusuled. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. Allosas paikneb tekstitahvel
1993 konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas

6. Johan Fahrensbachi väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 123, 5 cm, laius 78, 5 cm
märgid ja kirjed: tekstitahvlil hõbedasel põhjal:
M N? 7
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel asetseb Fahrensbachi perekonna vapp: nelinurkse vapikilbi hõbedasel väljal jookseb keskel horisontaalselt punane sakmeline element. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millel seisab hõbedase rüü ja lodumütsiga mehike, vööks vapikilbi element. Vapikeebi moodustab punane-hõbedane akantusornament. Allosas tekstitahvel.
1993. konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas

7. Fahrensbachi väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 71 cm, laius 72 cm (konserveerimisaegsed andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel asetseb Fahrensbachi perekonna vapp: nelinurkse vapikilbi hõbedasel väljal jookseb keskel horisontaalselt punane sakmeline element. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab punane-hõbedane akantusornament. Allosas tekstitahvel, mille hõbedasele põhjale kirjutatud tekst ei ole loetav.
Konserveeritud 1970.

Mälestise asukoha kirjeldus

Asukoht: pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 57 (suur vappepitaaf); väikesed vappepitaafid: nr. 91 (Mecks), nr. 92 (Taube), nr. 93 (Maydel), nr. 94 (Fahrensbach), nr. 95 (Üxküll), nr. 96 (Fahrensbach), nr. 97 (Üxküll)

Muinsuskaitsearvel alates 1991 (nr. 864)
Otto Reinhold von Taube (1627-1689) – vabahärra, Rootsi oberst, Tartu maakonna aadlipealik, Tartu linna komandant; Maidla, Luunja ja Kullamaa mõisa pärushärra.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja
Dateering: 17. sajandi lõpp (peale 1689)
Mõõtmed: kõrgus 204 cm, laius 187 cm, vapikilp 95 x 79 cm.
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstitahvlil hõbedasel põhjal musta kirjaga:
DER WOLLGEBOHRNER HERR
HERR OTTO REINHOLD TAUBE, FREIJHERR ZU
MEJDELL ERBHERR AUF LUNIA UND GOLDENBECK, IHRO
KÖNIG. MAIJTT. ZU SCHWEDEN HOCHVERORDNETER LANDS
HÖFDING DES DORPATISCHEN KREIJSES UND COMISSARIUS
DER GENERAL REVISIONS COMMISSION DASELBST, WIE AUCH
WOLMERITIRTER OBRISTER UND HOCHBETRAUTER COMMEN
DANT DER KÖNIGLICHEN STADT DORPAT IST ANNO 1627.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune, tekstitahvli kiri osaliselt hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vappepitaaf on traditsioonilise barokse kompositsiooniga. Neljajaotuselise vapikilbi keskel asetseb väike Taube vapp - kuldsel väljal puutüvi kahe rohelise lehega. Vapikilbi ülemisel parempoolsel ja all vasakpoolsel jaotusel hõbedasel väljal sinine kolmnurk, ülemisel vasakpoolsel jaotusel kuldsel väljal punases tornis sinine lõvi loorberioksaga, all parempoolsel jaotusel kuldsel väljal punane lõvi hellebardiga. Vapikilbile toetuvad kaks kroonitud raudrüükiivrit. Vapikilp on ümbritsetud akantusornamendiga, mille kuldsed poolkerad on seest sinised, hõbedased - seest punased.
Vappepitaafi külgedel seisavad figuurid: paremal pool vana habemega mees liivakellaga (Kronos?), vasakul noor rohelises rüüs hõbedase keebiga sõdalane (Caritas?), kelle vasaku õla tagant vaatab rinnalindiga puto. Vapikilbi all paikneb tekstitahvel, selle kohal sulgedega kiiver ja turvisekindad, külgedel militaarne atribuutika.
2001. konserveeritud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.