Mälestise nimi Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama keskusehoone koos säilinud originaalsisustusega ja ansambli osana kujundatud maastikuga
Ehitisregistri ehitis hotell (116039608)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Haldushoone, Maastikuobjekt, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama keskusehoone esindab ühte 1960. aastate maa-arhitektuuri parimat näidet, millel on säilinud autentne välisilme ja originaalsisustus.

Mälestise kirjeldus

Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama keskusehoone paikneb tehisjärve kaldal, looduse keskel. Hoone koosneb kahest proportsionaalsest ja dünaamilisest mahust: horisontaalne, kahekorruseline, lintakendega kontoriruumide blokk ühel küljel ning järguliselt kasvav, lehvikukujuline auditooriumi osa teisel küljel. Peamisteks iseloomulikeks joonteks on ehitise skulpturaalne vorm, punastest tellistest seinad, fassaadide lai, valget värvi karniis ning hoone sulandumine ümbritsevasse loodusesse. Hoones on hästi säilinud originaalsed sisekujunduselemendid, nagu fuajees asuv kamin ja mööbel, teise korruse keraamilistest detailidest kujundatud abstraktne pannoo (autor Anu Rank-Soans) ja abstraktne skulptuur "Linnud" (autor Riho Kuld) ning mitmed originaalvalgustid.

Mälestis asub Harju maakonnas, Kurtna külas, tehisjärve kaldal.

Mälestise ajalugu

Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama peahoone on ehitatud aastatel 1965-1966. Hoone arhitekt on Valve Pormeister ning sisearhitektid Väino Tamm ja Vello Asi. Tegemist oli modernse uurimisinstituudi hoonega, mis laboratooriumite, teadlaste tööruumide, koosolekute ruumide, arhiivi ja külalistetubadega kujutas endast uut ehitise tüüpi maapiirkonnas. Pärast Linnukasvatuse Katsejaama sulgemist 1993. aastal jäi peahoone kasutuseta. Hoone restaureeriti 2004. aastal ning täna tegutseb seal peo- ja puhkekeskus.

Allikad

Kalm, Mart. Eesti 20. sajandi arhitektuur. Estonian 20th Century Architecture. Tallinn: AS Prisma Print, 2001.
Lindmaa-Pihlak, Silvi. Arhitektuuri-ajaloolised eritingimused. Tallinn 2001. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik A-4689.