Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Sillamäe kultuurimaja
Mälestise registri number 24654
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 10.09.2001
Registreeritud 10.09.2001
X-koordinaat 713706.79
Y-koordinaat 6590226.56
Ava kaardil

Paikvaatlused(9)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 28.11.22

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus


Teise maailmasõja järgsetel aastatel töölisasula keskusesse ehitatud stalinistlikus stiilis ühiskondliku hoone silmapaistev näide.

Sisestatud: 14.08.2003.

Kirjeldus


Neoklassitsistliku, pikitelje suhtes sümmeetrilise hoone peafassaad on kujundatud tagasiastuva portikusena, mida kroonib kolmnurkfrontoon. Siseruume kaunistab rohke strukkdekoor.

Sisestatud: 14.08.2003.

Ajalugu


Ehitatud 1950. aastal arhitekt A. Popovi projekti järgi.

Sisestatud: 14.08.2003.

Kaitsevööndi ulatus


Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg.3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.

Sisestatud: 25.11.2011.

Meedia


Sillamäe eelarves on kultuurimaja remondiks ette nähtud kaks miljonit krooni, seni pole aga otsustatud, kas selle raha eest vahetatakse välja maja ventilatsioon või remonditakse fassaad.
Eelmisel nädalal kinnitatud eelarves kultuurimaja remondiks ette nähtud 2 miljonist kroonist jagub linnapea Ain Kivioru sõnul kas ventilatsioonisüsteemi väljavahetamiseks või fassaadi remondiks. Linnapea ise eelistaks viimast. "Minu arvates võiks fassaadi korda teha, aga on ka teisi arvamusi. Märtsikuuks peame oma vaidlemised ära vaidlema – siis tahaks konkursi väljakuulutamiseni jõuda," lausus ta.
Kokku läheks kogu muinsuskaitse all oleva kultuurimaja remont maksma 20 miljonit krooni; kui sellele lisada kõrvalhoone, mida on vaja taidlusringide harjutussaalide ja abiruumide mahutamiseks, on summa veelgi suurem. Kõik kooskõlastused kultuurimaja renoveerimiseks on linnavalitsusel olemas, küll aga ei saanud linn kooskõlastust majale kõrvalhoone ehitamiseks. "Teeme uue projekti ja proovime uuesti," lubas Kiviorg.
Kivioru sõnul loodavad nad lisaks eelarves ette nähtud 2 miljonile kroonile leida lisa ka väljastpoolt, alustades muinsuskaitseametist ning lõpetades tõukefondide ja turismiarendusprogrammidega. "Kuna nii meie kui ka meie külalised peavad Sillamäe vanalinna, kuhu kultuurimaja kuulub, turismiobjektiks, siis võiks ka sealt tulla raha selle korrastamiseks," ütles ta.
Jooksvalt on kultuurimaja saanud investeeringuraha igal aastal ning linnapea kinnitusel on hädapärased tööd ära tehtud. Vahetatud on maja katus, samuti on tugevdatud vundamenti.
Lisaks kultuurimajale on järgmise aasta linnaeelarves 2,5 miljonit krooni investeeringuteks koolidesse, osa sellest saab Kannuka, osa Astangu kool, kus lähevad vahetamisele põrandad. Koolidele ostetakse ka uut mööblit.
Kaks miljonit krooni suunatakse sel aastal tänavate remontimiseks. Kivioru sõnul ei ole see summa suur, kuid jätkatakse tänavate renoveerimist. "Viimaste aastate jooksul oleme augulappimiseks vähem raha suunanud ja püüame selle asemel vähehaaval teid renoveerida. Kui pärast konkursside lõppemist, mil ehituste õiged maksumused välja tulevad, peaks investeeringuraha üle jääma, siis läheb ka see tänavate ehituseks," lubas ta.
1,5 miljonit krooni on eelarves ette nähtud Viru puiestee haljasala ja jalakäijate tsooni väljaehitamiseks.

GERLI ROMANOVITŠ
Kolmapäev, 2.02.2005 Põhjarannik

- Sillamäe kultuurikeskus saab suvel uue välisilme
http://www.pohjarannik.ee/modules.php?name=News&file=article&sid=2607




Sisestatud: 05.12.2006.