Mälestise nimi Sillamäe kino
Ehitisregistri ehitis kino (102030347)

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Teise maailmasõja järgsetel aastatel töölisasula keskusesse ehitatud stalinistlikus stiilis ühiskondliku hoone iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on neoklassitsistliku kahe saaliga, L-kujulise põhiplaaniga kinohoonega, mida iseloomustab külluslik dekoor nii sise- kui välislahenduses. Kino eesruumiks oli avar fuajee, teisel korrusel asus restoran koos tantsusaaliga.

Mälestise ajalugu

Hoone projekt valmis Riikliku Projekteerimise Instituudi "Giprokino" juures Ašhabadi, Turkmeeniasse ehitatava kino tarbeks. Sama projekti kasutati Sillamäe kino juures, mille ehitust alustati 1952. aastal. Kino "Rodina" avati 1955. aastal.

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
Sillamäe kino 1952 Giprokino, Ašhabadi kino kordus, kahe risti saaliga väga kummaline plaan, korrektselt teostatud stalinism. Kohtla-Järve „Pobeda“ on suure klaasseina tõttu ebatüüpiline stalinism, tehti korralikult valmis, kuid linnaehituslikult jäi häirivalt väikseks oma asukohal