Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishaual on tüüpprojekti järgi valmistatud obeliskilaadne betoonist mälestussammas kolmeastmelisel alusel. Samba ülaosas on ringikujuline süvend ja selles kõrgreljeefne viisnurga kujutis. Samba allosas on süvareljeefne tekst: "IGAVENE AU / KANGELASTELE, / KES ON / LANGENUD / LAHINGUIS MEIE / KODUMAA / VABADUSE JA / SÕLTUMATUSE / EEST". Samba tagaküljel on sama tekst vene keeles ning alusel nii ees- kui tagaküljel süvareljeefkirjas aastaarvud 1941-1945. Samba esikülje keskossa oli kinnitatud dolomiitplaat, millel süvareljeefkirjas sisseraiutud hukkunute nimed.

Ühishaud asub Käina kirikuaias.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on maetud 1941. aasta oktoobris hukatud inimesed. 1967. aastal maeti siia ümber ka 13 tundmatu nõukogude armee sõduri põrmud Kassari poolsaarelt. Mälestussammas püstitati 1950. aastal.