Mälestise nimi Siledakettaga tugitool (biidermeier)

Menetleja: vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Autor, valmistamise koht: L.Bandelieri töökoda?, Tartu
Dateering: 20.saj. algus
Mõõtmed: kõrgus 89 cm, pikkus 62 cm, sügavus 46 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ekperimentaalne biidermeier
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Katsetuslikus biidermeierstiilis teostatud tugitool. Vormid uudses omapärases kombineeritud lahenduses. Palmett tihedalt ja kvaliteetselt lõigatud, seljatoel omapärane voluutfoliaaž. Ese on vaba biidermeierile tüüpilisest külgraamkonstruktsioonist. Lahendus on nelja postjalaga ja neid ühendavate sarjadega. Kinnine vedrupolster, puidust ažuurne seljatugi, seljatoe ülaosa moodustab huvitav täispuidust lame ringplaat. Võib olla Tartu L.Bandelieri töökoja töö. Ludvig Bandelier i mööblivabrik asutati 1864.a. Aastal 1900 oli see Tartu tähtsaim ettevõte 100 töölisega. 1914.a. oli töölisi 65. Tööstus asus 1879.a. Kalda tn, 1912.a. Vene tn Tartus. R.Pullat Tartu ajaloos mainib et ettevõte tegutses ka 1920.a. (andmed Tartu Linnamuuseumist, pr. A.Kärner). Kaubanduspalatis koos L.Pärtelpojaga töötanud hr. Ehrenbusch oli B. ettevõtte tööline. Mäletas seda kui hästi organiseeritud tööstust. Kõikide toolitüüpide kohta olid täpsed tööjoonised ja šabloonid suuruses üks ühele. Viimased asetsesid korralikult eraldi õhukestes sahtlites. Hr. Ehrenbusch valdas puidulõiget ja omas kõike vajalikke tööriistu veel 1958.a. (L.Pärtelpoja andmed)
Koostas Mare Kask, kunstiajaloolane