Mälestise nimi Vannseljatoega tugitool (biidermeier)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Eestis valmistatud unikaalne eksperimentaaltool 20. saj. algusest.

Mälestise ajalugu

Ostetud Tallinnast Süda tänavalt perekonnalt kes asus sinna II maailmasõja ajal Tartust. Nende peres oligi neid eksperimentaalses biidermeierstiilis toole. Samas peres oli Dellingshausenite kirst, Kr. Raua joonistusi ja ilus skandinaavia biidermeiersekretär, mille Tartu Linnamuuseum on tunnistanud Aleksander I kingiks rektor Parrotile. See pole õige kuna see ese pole Vene töö. (L.Pärtelpoja teave ja arvamus)
Muinsuskaitse all alates 13.02. 1996.a.

Autor, valmistamise koht: L.Bandelieri töökoda?, Tartu
Dateering: 1910.a.
Mõõtmed: kõrgus 88 cm, istme pikkus 57 cm, sügavus 48 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ekperimentaalne biidermeier XX saj. algusest. Kinnine polster pole biidermeieri puhul tüüpiline, hea biidermeier on lahtise polstriga (L.P)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tugitooli lai poolkaares seljatugi on seotud sarjaga seljatoe keskosas suure roseti abil. Tooli sarja põhiplaan on poolring, jalad on sarja alla tapitud. Tagumised jalad nagu klismosel, esijalad eest kumerad, jalapõlvel on reljeefne palmett. Kinnine polster.
Koostas Mare Kask, kunstiajaloolane