Mälestise nimi Asulakoht, 13.-16. saj

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna arheoloog, Ragnar Nurk

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Kesk- ja varauusaegne kultuurkiht, võimalikud maa all säilinud ehituskonstruktsioonid.

Kirjeldus

Mälestise ala on suhteliselt tihedalt hoonestatud. Suhteliselt palju on säilinud on 19. saj-i lõpu ja 20. saj-i alguse puitelamud, kuid leidub ka uuemaid kivihoonetega elamukvartaleid ja kaasaegseid moodsaid hooneid (näit Meriton Grand Hotelli juurdeehitus). Suurim halajasala on Adamsoni ja Wismari tn vahel olev park (Falgi park). Kultuurkiht on säilinud hoonestamata aladel ja ilma keldrita hoonete all, kuid nagu on näidanud arheoloogilised kaevamised teistes Tallinna eeslinna osades, võib kultuurkihi alumisi kihistusi leida ka keldrite põranda tasapinnast sügavamal.

Asukoha kirjeldus

Mälestise piirideks on põhjas ja läänes Tehnika tn, lõunas Adamsoni, Koidu ja Wismari tn ning idas Toompuiestee.
Täielikult arheoloogiaalas olevad tänavad:
Adamsoni, Loode,
Ao, Eha,
Kevade
Osaliselt arheoloogiaalas olevad tänavad:
Tehnika 2-41
Paldiski mnt. 1-26 (paaritud 23A-ni),
Koidu 3-14
Wismari 13-21 (väiksemad nr.-d 2589 alal),
Toompuiestee 17A, 21, 23, 27
Kaitsevööndisse jäävad tänavad:
Tehnika 2-26 (paaris nr.-d)
Adamsoni 9-33 (paaritud nr.-d)
Loite 9, Kapi 2-4,
Wismari 15-21 (paartud nr.-d)

Ajalugu

Ajalooliselt kuulus see ala Toompea eeslinna. Tema Paldiski mnt-st põhja poole jääv ala oli tuntud nn Kelmiküla asumina, mnt-st lõunas olev ala Kassisaba asumina. Seniste arheoloogiliste kaevamiste (Meriton Grand Hotelli juurdeehituse alal ja Adamsoni 9/Koidu 20 krundil) ja eeluuringute ning järelvalve käigus on tuvastatud valdavalt 18.–19. saj-i kultuurkiht, kuid on saadud ka 16. saj-i keraamikat (näit. Paldiski mnt 6/Sügise tn 5 piirnevalt alalt).

Mälestise kaitsevöönd on 50 m mälestise välispiirist.