Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Sõjategevuse käigus ja terrori läbi hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Ühishaua suurus on 25x30 m ja see on kaetud muruga. Haual on dolomiidist tüüpprojekti järgi valmistatud mälestussammas. See asetseb kolmeastmelisel alusel. Samba esiküljel ülal on kõrgreljeefne viisnurga kujutis, mille sees on omakorda kõrgreljeefne sirbi ja vasara kujutis. Viisnurga all on kõrgreljeefsed aastaarvud 1941-1945. Samba keskosas on sisseraiutud tekst: "IGAVENE AU / KANGELASTELE, KES / LANGESID MEIE / KODUMAA VABADUSE / JA SÕLTUMATUSE EEST!". Allosas on sama tekst vene keeles. Samba külgedel on dolomiitplaadid hukkunute nimedega. Samba kõrgus on 2,64 m.

Ühishaud asub Kärdla linnapargis kiriku lähedal.

Ajalugu

1945. aasta juunis maeti sellesse ühishauda 1941. aastal hukatud 34 inimese põrmud. 1953. aasta detsembris maeti samasse 28. oktoobril 1941. aastal hukatud Madis Kõmmus, Edgar Kerner ja August Vilta ning 1965. aasta mais veel 12 tundmatut nõukogude sõdurit Hiiumaa erinevatest paikadest. Mälestussammas püstitati hauale 1950. aastal. 1986. aastal asendati mälestussamba külgedel asuvad nimetahvlid, sest senised olid ebatäpsed.