Mälestise nimi Püha Barbara kalmistu, 14. - 17. saj.

Menetleja: Toomas Tamla

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Kultuurkiht selles sisalduvate matuste ning kesk- ja uusaegsete leidudega.

Kirjeldus

Tänapäeval on kalmistu ala suures ulatuses hoonestatud ja läbi uuritud. Matuseid võib leiduda Roosikrantsi tn 2a ja Kaarli pst 3 asuvate hoonete tagahoovis.

Asukoha kirjeldus

Mälestis jääb Tallinna Kesklinna linnaosa territooriumile ning paikneb Roosikrantsi tn ja Kaarli pst nurgal. Kalmistu jääb Roosikrantsi tn 2 ja 2a ning Kaarli pst 3 asuvate kruntide alale.

Ajalugu

Barbara kalmistu (Püha Barbara kalmistu) oli vanim väljaspool Tallinna linnamüüri asunud linnaelanike matmispaik (teateid hiljemalt 1379. aastast). Seal asus ka samanimeline kabel, mida on nimetatud juba 1363. aastal. Arheoloogiliste väljakaevamistega (1988–1990, 1995–1996) on suur osa kalmistu alast läbi uuritud, leitud on umbes 2500 üksikmatust, lisaks poolteist tuhat luustikku ühishauas ja arvatavasti sama palju hilisemate matustega lõhutud luustikku. Vanimad leitud matused pärinevad samuti 14. sajandist. 1600–1603 maeti kalmistule palju katkuohvreid, 17. sajandi lõpul aga 1695.–97. aasta ikaldustele järgnenud nälja ohvreid. Viimati maeti kalmistule hulgaliselt katku surnuid aastatel 1710–12. Kalmistuga külgneval alal (Roosikrantsi tn 9 ja 11) on arheoloogilistel kaevamistel (V. Sokolovski, 1996) avastatud põlemisjäänustega kultuurkiht ja tee jäänused, mis leidude ja söeanalüüside järgi võib pärineda 13.–14. saj-st.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m mälestise väliskontuurist arvates.