Mälestise nimi Aegna patarei abinurgamõõtja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Nurgamõõtja on rajatud 10 m kõrgusele muldkehale. Nurgamõõtja alus on valatud betoonist ja kujutab endast tornjat kahekorruselist ehitist, mille ülaosas on pöörleval alusel metallist nurgamõõtja konstruktsioon. Nurgamõõtja on asetatud horisontaalsele hammasrattale. Nurgamõõtja alus on kuubikujuline ja servadest toestatud kolmnurksete metallplaatidega. Aluse seintes on ovaalsed avad, optiline mehhanism puudub.

Mälestise ajalugu

Abinurgamõõtja on rajatud Naissaarele 1930ndate aastate keskel, et korrigeerida täpsemalt objektide kaugust Aegna 12 patareist.