Mälestise nimi Naissaare tähtkants

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline ja silmapaistev kindlusrajatis, sõjaajaloo silmapaistev näide. Mälestis on tervikuna säilinud.

Kirjeldus

Tähtkantsid olid oma põhiplaanilt taevatähte meenutavad muldkantsid. Kantsi peale paigutati kahurid. Naissaare kants on praeguseks tugevalt võssa kasvanud.

Ajalugu

Esimesed kindlustustööd, mis Naissaarega seostuvad, pärinevad pärast Uusikaupunki rahu kehtestamist 1721, kui Peeter I pidas vajalikuks ehitada Tallinna lahe sulgemiseks tähtkantsid. 1726 alustati kavandatu väljaehitamist Paljassaarel, Naissaarel ja Miidurannas. Ehitustöid juhatasid kindral Luberace ja kapten Ruch. 1727. aastaks olid 3 kantsi valmis.