Mälestise nimi Helgiheitja varjend

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Helgiheitja varjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Rajati 1913-14 Põhjatipu patareide otstarbeks pimedal ajal tule juhtimiseks. Betoonpunker kujutab endast ühekorruselist nelinurkset rajatist, mille kolm külge on kaetud täielikult muldvalliga, kirdeküljel on aga muldvallis ava sissepääsuks punkrisse. Punkri katus on betoonist ja katmata muldega. Punkri katusel oli nišš, mida võidi kasutada vaatluste tegemiseks. Rajatist kasutati oma otstarbe kohaselt vähemalt kuni 1941 aasta sügiseni. Pole täpselt teada, millal punker õhiti - kas 1941 sügisel venelaste või 1944 sügisel sakslaste poolt. Vaatamata õhkamisele on punker säilinud kompaktsena, kuid siiski purustatuna.

Ajalugu

Asus numbrita põhjapatarei juures, sealt hargnes rööbastee kahele prožektoripositsioonile: 1. saare tipus Virbuotsas ja 2. Põhjasilla juures idarannal.