Mälestise nimi Rannapatarei nr. 7, "Ameerika"

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Patarei rajati 1914-16 saare läänerannikule, asetses põhja-lõuna suunal u 200 m pikkuselt. I positsioon oli põhjapoolne ja IV lõunapoolne. III positsiooniga koos oli ehitatud mitmekorruseline komandopunkt. Iga positsiooni juures oli meeskonnavarjend. Patarei ehitis oli betoonist ja kahurialused metallist. 1918 õhati I-III positsioon, IV jäi terveks, sellisena on patarei säilinud tänaseni.

Mälestise ajalugu

Asukoht saare läänetipus, 200 m rannast. Oli esialgu ette nähtud hoopis neljale 130-mm kahurile lahtisel tavalisel positsioonil. Kuid pärast Esimese maailmasõja algust saadi USA-st ajakohane projekt, vastavad relvad ja muud seadmed kahe patarei jaoks. Neist üks ehitati Naissaarele, teine Suurupisse. Kahureid suunati elektriajamite abil, laskemoon saabus laadureile elevaatori abil. Teraskilbid olid sügavad, nn pooltornid, soomuse paksus 75 mm. Komandopunkt koos jõujaamaga moodustas III kahuri aluse ja laskemoonakeldriga ühtse massiivi, komandotorni lael paiknes soomuskuppel. vaatluspiludega. Tulesektor kattis lähenemisteid Tallinnale läänest ja loodest ning ulatus Soome lahe riivistusalale.