Mälestise nimi Rannapatarei nr. 9

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Patarei omas kahte tulepositsiooni, mis asetsesid ühel kagu-loode sirgel. Iga tulepositsioon omas alusel pöörlevat soomustorni, milles on igas kaks 8 suurtükki. 1918 patarei õhiti osaliselt punaste poolt, täielikult purustati kagupoolne tulepositsioon ja 50% ulatuses purunes loodepoolne positsioon. Kadunud on ka soomustornid. Sellisena on patarei säilinud hästi.

Mälestise ajalugu

Ehitati 1914-16. Asus saare põhjatipus ning moodustas ühtse suure betoonrajatise. Kummaski otsas asusid laskemoonavarjendid ja nende kohal kahesuurtükilised soomustornid, mille aga üksnes kupliosa oli liikuv. Soomustornide diameeter oli 6,62 m ja soomuse paksus kõikjal ühtlaselt 30 cm. Kaht torni-laskemoonakeldrit ühendas paksu betooniga ümbritsetud 80 m pikkune tunnel, kummaski otsas 6 m ulatuses tõusvat treppi. Tunneli laius 1,5 m ja kõrgus 4,5 m. Keskel on tunnelirajatisele tahasuunas juurde ehitatud mahukas betoonhoone, kus asusid jõujaam ja muud ruumid. Frontaalseinad olid kogu patareil kaitstud liivavallidega. Patarei kaitses Naissaare akvatooriumi läänes ning Suurupi esiseid alasid.