Mälestise nimi Kitsarööpmeline auruvedur K-4-110
Mälestise liik tehnikamälestis

Menetleja: Järvamaa nõunik, Karen Klandorf

Tsiviilkasutuses olnud ajastutüüpiline auruvedur.

Mälestise kirjeldus

Auruveduri pikkus koos haaketendriga on 10 640 mm, laius on 1920 mm, kõrgus 2930 mm. Vedur on valmistatud kõrgekvaliteedilisest raua- ja terasesulamitest. Katla armatuuris on kasutatud ka pronksdetaile.
Veduri kere ja raam on musta värvi,
esi- ja tagapaneel punased;
rattad seest punased, pandaažid valged;
aknaraamid on tumedaks lakitud puidust;
tendri telgede pukside kaaned punased;
küljerõdu külgliist punane;
tendri ülemise serva liist punane;
tekstid valged.

(Mehis Helme, 1997)

Mälestise ajalugu

Kitsarööpmeline auruvedur K-4-110 saabus Eestisse 1954. aastal Läti Raudteelt ja oli kasutusel Tallinna, Türi, Sonda depoodes. Vedurit ekspluateeriti 60. aastate keskpaigani, misjärel jäi see seisma Tallinn-Väike depoosse. Teda säilitati museaalsetel eesmärkidel. 1980. aastal ning 1996. aastal on vedur korrastatud, misjärel see asus mälestusmärgina Tallinn-Väike depoos.
Vedur on ehitatud 1949. aastal Tšehhi ettevõttes Škoda. Vedurit on kasutatud riigiraudteel rongide vedamiseks, manööverdamisel ja ka ruumide kütmiseks auruga. Vedurit on kasutanud ka Maardu Fosforiiditehas rendivedurina.

(Mehis Helme, 1997)