Mälestise nimi Tiibrakett KS
Liigitus tehnikamälestis

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Militaarajaloolise väärtusega tehnikamälestis.

Mälestise kirjeldus

Tiibrakett KS Aastail 1958-1980 Nõukogude armees kasutuselolnud tiibrakett KS on valmistatud Nõukogude Liidus, aeg ja koht teadmata. Tiibrakette kasutati pommituslennukitel kaugete sihtmärkide hävitamiseks. Rakett on Tartus kus asus Nõukogude armee kauglennuvägi. 1960.aastate viidi rakett Tartust Balti laevastiku Meremuuseumisse Tallinnas. 1994 sai tiibraketi omanikuks Johannes Tõrs . Käesoleval ajal asub tiibrakett Lagedil.
Mõõdud pikkus 8 m, tiivaulatus 4,7 m, kõrgus sabast 2,1 m. Raketi kere on sigari kujuline, tiivad koonjalt tahapoole. Sabas asetseb kaldkiil, millega risti on stabilisaator. Raketti läbib voolujooneline õhukanal. Kere tagaosas on mootoriruum, mootor puudub. Rakett on valmistatud tuur- alumiiniumist.
Väljavõte M. Helme koostatud kirjeldusest.

Mälestise ajalugu

Õhk-maa tüüpi tiibrakette KS-1 Kometa, mis välja töötatud lennukitelt tulistamiseks, toodeti pärast II maailmasõda Nõukogude Liidus Mikojani tehastes, konstruktoriks A. J. Bereznjak. Tootmisperiood kestis 1957-1971.

Autor, valmistamise koht: Nõukogude Liit, 1958.a., konstruktor A.J. Bereznjak
Mõõtmed: Pikkus 8230 cm, tiivaulatus 4900 cm, läbimõõt 1220 cm.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Olulisi visuaalseid kahjustusi ei esine.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Õhk-maa tüüpi tiibrakett, emalennuk - Tupolev Tu-16 pommitaja. Mootor RD-500K, kiirus 1060-1200 km/h, stardikõrgus 3-4 km, lennukaugus 80 km.

Vallasmälestise kirjeldus

Autor, valmistamise koht: Aastail 1958-1980 Nõukogude armees kasutusel olnud tiibrakett KS on valmistatud Nõukogude Liidus, aeg ja koht teadmata.
Dateering: Aastail 1958-1980 Nõukogude armees kasutati.
Mõõtmed: Mõõdud pikkus 8 m, tiivaulatus 4,7 m, kõrgus sabast 2,1 m.