Mälestise nimi Anija mõisa aednikumaja, 19.-20. saj

Inspektor: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestis on piirkonna ühe esinduslikuma mõisa abihoone iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Anija mõisa aednikumaja koosneb madalast paekivist ehitatud triiphoonest ja aednikumajast. Aednikumaja on väike, krohvitud kivihoone, mis 20. sajandi alguses rekonstrueeriti mansardkorrusega elumajaks.

Mälestise asukoha kirjeldus

Anija mõisa aednikumaja asub Harju maakonnas, Anija külas, Anija mõisa peahoonest läänepool, mõisapargi alal.

Mälestise ajalugu

Anija mõis (Hannijöggi, hiljem Annia), asutati pärast 1355. aastat. Mõisast on esimesed kirjalikud teated 1482. aastast, mil mõis kuulus Hermann Zoegele. Ajavahemikul 1800-1802, mil mõisa omanikuks oli Matthias Stael von Holstein, ehitati peahoone. 1840. aastal panditi mõis Konstantin Peter von Ungern-Sternbergile, kes selle kolme aasta pärast ka endale päriseks ostis. 1858. aastal olid mõisas talurahvarahutused, mis on saanud tuntuks Eduard Vilde romaani "Kui Anija mehed Tallinnas käisid" põhjal. Mõisa viimane maareformieelne omanik oli Marie (Mary) von Wahl. 18. sajandi lõpust ja 19. sajandi algusest pärinevad mitmed mõisa abihooned, kuid 19. sajandi II poolel ja 20. sajandi alguses ehitati juurde arvukalt majandushooneid. Ühtekokku loeti 20. sajandi alguses mõisakompleksis ligikaudu 30 hoonet, millest pea kolmandik olid laudad ja tallid.

Allikad

Vaarpuu, A. ja Treikelder, J. (1982). Anija mõisa inventariseerimine. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal M-3
Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon (kolmes köites) Köide I-nr-d. 1-50. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-223
Nurme, Sulev (2015). Muinsuskaitse eritingimused Anija mõisa esi- ja tagaväljaku rekonstrueerimisprojekti koostamiseks. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-12745