Mälestise nimi Anija mõisa moonakamaja 2, 19.-20. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Hooneterohke mõisaansambli majandushoone näide.

Kirjeldus

Moonakamaja on ühekordne pikk kivihoone krohvitud seintega, mille teepoolses küljes on lahtine katusealune. Katusealust toetavad massiivsed kivisambad. Hoonel on kivikattega poolkelpkatus.

Asukoha kirjeldus

Anija mõis asub Harjumaal Anija vallas, Anijal. Moonakamaja asub umbes 400 meetrit Anija mõisa peahoonest maantee ääres.

Anija mõis asub Anija külas Harju maakonnas Kehrast loodes, Kose-Jägala teeristil.
Esimest korda on Anija küla mainitud 1241. aastal (Hanaegus). Anija mõisat (saksa k Annia, ka Hannijöggi) on esmamainitud 1482. aastal, mil ta kuulus Hermann Zoegele. Arvatavasti on mõis asutatud ajavahemikul 1355 - 1482.
1671. aastal omandas mõisa Jacob Sta?l von Holstein, kes ehitas barokse kahekorruselise peahoone. Arvatakse, et tollane Anija mõisahoone sai eeskujuks nii Maardu, Aa kui ka Palmse mõisahoonetele.
Praeguseni säilinud peahoone püstitas Matthias Sta?l von Holstein 19. sajandi esimestel aastatel. Kahekorruseline kelpkatusega hilisbarokne hoone valmis 1801. aastal (teistel andmetel 1802. aastal). Alates 1840. aastast kuulus mõis Ungern-Sternbergide aadlisuguvõsa valdusse.
1905. aastal müüdi mõis Marie von Wahl’ile (sünd. von Lieven), kelle käest ta 1919 ka võõrandati.

Moonakamja on ehitatud 19. sajandil.