Mälestise nimi Paide muinsuskaitseala
Mälestise tüüp Muinsuskaitseala
Mälestise liik muinsuskaitseala

Kirjeldus

Muinsuskaitseala hõlmab Paide linna ajaloolist linnatuumikut, mille moodustavad kesk- ja varauusaegne vanalinn, ordulinnus ning sellega seotud ehitised ja rajatised koos pargialaga.
Paide muinsuskaitsealal on säilinud keskaegse ordulinnuse varemed ja selle juurde kuuluvad muldkindlustused ning nende ümber kujunenud keskaegsest linnast alguse saanud vanalinn.
Samuti on säilinud linna tänavavõrk ja hoonestusstruktuur, osaliselt ka kinnistustruktuur. Linna keskmeks on peaväljak, mille ääres paikneb kirik, raekoda, ning hulk elu- ja ärihooneid. Teise Maailmasõja järel toimunud muudatused – lisandunud hooned – on paigutatud ajaloolise asula kvartalitesse üldist struktuuri muutmata. Säilinud on linnaelamud koos nende juurde kuuluvate abihoonetega ja hulk ühiskondlikke hooneid, mis enim piirkonda ilmestavad. Lisaks iseloomustavad 20. sajandi eri kümnenditest pärit üksikud hooned või mõnel juhul ka terved ansamblid sel ajal toimunud muudatusi linnaehituslikes põhimõtetes ning piirkonna arengus.
Kesk- ja uusaegne arheoloogiline kultuurkiht paikneb laiemal alal kui on säilinud terviklik kultuuriväärtusliku hoonestusega linnakeskkond. Seetõttu on arheoloogilise kultuurkihi kaitseks tunnistatud kultuurimälestiseks arheoloogiamälestis Asulakoht (kultuurimälestiste registri number 31140). Paide linna ajalugu algab keskajast. Asula tekkis Liivi ordu linnuse juurde, mida on esmakordselt mainitud 1265. aastal. Paide sai linnaõigused 1291. aastal.
Keskaegse linna hoonestus hävis esmalt Liivi sõjas ning sajandeid hiljem uuesti Põhjasõjas. Nagu teistegi sarnase saatusega linnade puhul, taastati hoonestus iga kord uuesti vanale keskaegsele tänavavõrgule, mis omakorda on arvatavasti kujunenud vastavalt juba varasematele liikumisteedele. Paide arengus suurt rolli mänginud linnus kaotas oma sõjalise tähtsuse 17. sajandi alguses kui see 1608. aastal Poola-Rootsi sõjas oluliselt kahjustada sai.
Pärast seda kaotas Paide linnaõigused ning läks Mäo mõisa omandusse, mis linna arengut tugevalt piiras. Paide linnaõigused taastati 1789. aastal, mille järel hakkas linn hoogsalt arenema ning laienema. Sellest perioodist on säilinud ka hulgaliselt hooneid. Linn laienes väljapoole senistest piiridest – rajati Suur-Aia ja Tallinna tänavad jne. 19. sajandil ja 20. sajandi esimesel poolel jäi linn kõrvale suurtest raudtee ja tööstusega seotud arengutest, seetõttu jäi linnas valdavaks ühekorruselistest puitelamutest koosnev hoonestus. Teises Maailmasõjas sai ajalooline linnasüda suhteliselt vähe kannatada – olulisemaks võib pidada ordulinnuse torni hävimist. Rohkem on linnapilti muutnud 20. sajandi teise poole linnaehituslikud otsused – vanalinna alale ehitati kohatult suured hoonemahud, näiteks kauplus-söökla-restorani hoone keskväljaku servas, apteegitarvikute kesklao hoone Rüütli tänaval ning korterelamu ja administratiivhoone Vainu ja Rüütli tänavate vahelises kvartalis. Osa varasemaid hooneid hävis
20. sajandil tulekahjudes. Sellele vaatamata on Paide linn terviklik keskkond, mis koondab enam kui 700 aasta vältel toimunud linnaruumilised arengud loetavaks tervikuks. Vanalinnas on tänaseni hästi säilinud, osaliselt keskaegsete tänavate, kuid 18. sajandi lõpuks väljakujunenud tänavate ja kvartalite struktuur. Ajaloolised kinnistud on enamasti tükeldatud seoses linna tihendamisega 20. sajandi teisel poolel.

Aruanded

Kadakas, Villu. 2008. Arheoloogiline järelevalve Paide Püha Risti kiriku tornis ja trassides kirikuaia põhjaosas. Tallinn. Tellija: Keki Ehitus AS
Kadakas, Villu. 2008. Arheoloogilised uuringud ja järelevalve Paide Püha Risti kiriku põranda vahetuse käigus. Tallinn. Tellija: Keki Ehitus AS
Kadakas, Villu. 2013. Arheoloogiline järelevalve ja uuringud Paide Püha Risti kirikuaias. Keskväljak 1, Paide linn, Järva maakond. Reg nr 15057, 15058. Tellija Tarrest LT OÜ. Keila.
Lange, Kalle. 2000. Veetrassi arheoloogiline järelevalve Paides Veski ja Parkali tänaval. OÜ Ehitusmaa. Tartu. Tellija: Normanni Linnagrupi AS
Lavi, Ain; Lange, Kalle. 2011. Paide vallimäe lääneküljele rajatava skulptuuride pargi haljastuse rajamise arheoloogilisest järelevalvest. Aruanne. 27. september 2011. OÜ Muinasprojekt. Tellija: Mustamäe Haljastus AS.
Piirits, Peeter. 2009. Arheoloogilised järelevalvetööd Paide vallimäe valgustuskaablitrasside rajamisel. MTÜ AEG. Tartu. Tellija AS ABB
Piirits, Peeter. 2010. Arheoloogilised järelevalvetööd Paide Vallimäe vallitorni kommunikatsioonide ja Veski tn. 20 pumbajaama rajamisel. MTÜ AEG. Tartu. Tellija: Paide Linnavalitsus
Piirits, Peeter. 2014. Arheoloogilised eeluuringud Paide Posti tn 12 krundil. MTÜ AEG. Tartu. Tellija: Paide Linnavalitsus.
Piirits, Peeter. 2016. Arheoloogiline järelevalve Paide Pikk 21 vundamendisüvendi rajamisel. MTÜ AEG. Tartu. Tellija eraomanik
Sokolovski, Vladimir. 2009. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamisest Paide linnas Veski, Valli, Parkali, Rüütli ja Tallinna tänavatel. OÜ Tael. Tallinn. Tellija: AS Terrat
Treuman, Katrin. 2009. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Paide linnas, Keskväljakul, Rüütli, Posti ja Vee tänavatel. OÜ Tael. Tallinn. Tellija: AS Terrat
Tvauri, Andres. 2011. Aruanne Paide Vallimäel kõlakoja rekonstrueerimise ja mänguväljaku rajamise juures 2011 aastal toimunud arheoloogilisest järelevalvest. Tartu Ülikool. Tartu. Tellija: AS Paide MEK
Tvauri, Andres. 2015. Aruanne arheoloogilisest järelevalvest Paides seoses tänavavalgustuse renoveerimisega 2015. aastal. OÜ Arheograator. Tartu. Lisa: Malve, Martin. Paide keskväljakult 2015. aastal leitud inimluude osteoloogiline analüüs. Tellija: AS Leonard Weiss Energy.