Mälestise nimi Kumna mõisa uus peahoone, 20. saj

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Neoklassitsistliku härrastemaja näide.

Kirjeldus

Neoklassitsistlik, 2-korruseline krohvitud kivihoone. Kaetud madala kelpkatusega. Fassaadi kaunistavad neli joonia orderis poolsammaast ja peenelt modelleeritud ornamendiga frontoon; hoonel on rustikaga nurgaliseenid, akendel dekoratiivsed lukukivid. SO-st liitub ühekorruseline galerii, mille lõpetab väike nelja sambaga portikus. (EA)

Kirjeldus

Fassaadid on restaureeritud - parempoolne külgfassaad ja tagafassaadi II korrus soojustatud, spetsiaalvõrguga kaetud, lubikrohvitud ja värvitud silikaatvärviga vastavalt projektile.. Sokli krohvimisel kasutatud tsemendisisaldusega mörti. Seni laudadega kinnilöödud aknad asendatud puitakendega. Paigaldatud uued välisuksed. Peahoone parempoolsel väljaehitusel valatud uus vahelagi. Esifassaad illumineeritud. Hoone esine sillutiskividega viimistletud.

Ajalugu

Vana puust peahoone kõrvale (varasema ehitise kohale) ca 1913.a. ehitatud nn. suvemõis. Hoone on neoklassitsistliku arhitektuuriga. Mõis kuulus Mayendorffide perekonnale.

Lisatud skeemil.

eestielu.ee 12.03.2014, Allar Viiviku artikkel "Kumna mõisast saab tulevikus kohalik kultuuripärl"