Mälestise nimi Elamu, J. Poska tn. 15, I maja

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 24.05.2002 käskkiri nr. A-13 Kuupäev: 24.05.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 21.11.2002. a. käskkiri nr. 207, (RTL 2002, 133, 1957) Kuupäev: 21.11.2002

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Arhitekt Erwin Bernhardti projekteeritud Kadrioru suvituspiirkonnale tüüpiline suvemajaks ehitatud hoone.

Kirjeldus

Kahekorruseline puitmaja on ehitatud historitsistlikus stiilis. Rõhtpalkidest hoone toetub paekivist vundamendile ja klombitud paekivist rustikaalsele soklile. Õuepoolselt kahekorruseliselt verandalt pääseb puidust lahtisele terrassile, mis on uusehitis. Säilinud on peasissepääsu uks, klassikalises stiilis tuulekoda, juugendlik peatrepp, dekoratiivsete taladega kassettidena vormistatud puitlaed. Keldri lae punasest tellisest laotud lamevõlve kannavad I talad.

Ajalugu

Kinnistu kohta on esimesed kirjalikud andmed 1891. aastast, kui omanik N. Kriech soovis ait-kuuri ümber ehitada suvemajaks. Uue hoone ehitust alustati 1902. aastal. Kahekorruselise puidust elamu projekti autoriks oli insener-arhitekt Erwin Bernhardt (1852-1914). Suvemajana seda kastutada ei jõutud. Heino Gustavsoni (1923-2005) andmetel rajati hoonesse 1903. aastal närviarst Edgar Weissi ja psühhiaater Hugo Hirschi poolt Kadrioru sanatoorium halvatuste ja muude närvihaiguste all kannatajatele. Asutus kandis H.Hirschi nime, alates 1940. aastast Kadrioru Haigla nime. 1956. aastal asus majja 75 kohaga Laste Tuberkuloosihaigla, mis hiljem nimetati Tallinna Linna Tuberkuloositõrje Dispanseri Laste Sanatoorne osakonnaks. 1987. aastal asutus likvideeriti. 1996. aastal renoveeriti hoone arhitekt Irina Raud ja sisekujundaja Maia Laul-Oselein (1921-2009) projekti järgi. Alates 1996. aastast tegutseb majas vanurite päevakeskus.

Sildre, A. (2002) Ülevaade arhitektuurist, ehituskonstruktsioonidest ja ajalooliselt väärtuslikest detailides. TKVA arhiiv Toimik N9-1631.A

Künnarpu, L. (2008) Muinsuskaitse eritingimused Tallinnas, Poska 15 peahoone pööningukorruse väljaehitamiseks. TKVA arhiiv Toimik N9-5655