Mälestise nimi Tamula II asulakoht (keskmine kiviaeg ja noorem rauaaeg)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 26.09.2002 käskkiri nr. A-32 Kuupäev: 26.09.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Seisund: rikutud

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Muistis sisaldab (peamiselt leidude põhjal jälgitav) kahte eriaegset kultuurkihti, millest varasem mesoliitiline on väga nõrgalt jälgitav ja sisaldab mesoliitikumi dateeritavat leiumaterjali: kaheharjalisi tulekivi laaste, võõrapärasest tulekivist kilde, kvartsilaaste ja kilde. Hilisem pealmine kultuurkiht on intensiivsem ja sisaldab muinasaja lõppu (12.–13. sajand) dateeritavat leiumaterjali: hoburaudsõlg, keraamika, tuleraud, põlenud kive jne.

Asulakoht paikneb Tamula järve loodeotsas oleval neemikul. Tamula I asulakohast u 300-400 m edelas.

Ajalugu

Asulakoha avastasid 12. mail 2000. aastal Arvis Kiristaja, Mauri Kiudsoo ja Peeter Kattai olles teel Meremäe Savipäevadele ja inspekteerisid Roosisaare muistiseid. Leiti käsitsi ja kedrakeraamikat, tulekivi. Asulakohta on uuritud 2001. aastal väikesemahulistel proovipäästekaevamistel Mirja Otsa juhtimisel ühtekokku 24 m² ulatuses.

50 m mälestise piirist.