Mälestise nimi Sindi-Lodja I kiviaja asulakoht

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 30.09.2002 käskkiri nr. A-33 Kuupäev: 30.09.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Menetleja: Arheoloogianõunik, Eero Heinloo

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Arheoloogiline kultuurkiht.

Kirjeldus

Pärnu jõe vasakkaldal Reiu jõe suudmest kirdesse jääv Sindi Lodja I kiviaja asulakoha kaevamistel aastatel 2000.-2002. selgus, et kaevataval alal oli tegemist loodusliku põhja-lõuna suunalise nõlvakuga, kus Balti jääpaisjärve põhjasavile oli ladestunud mesoliitiline kultuurkiht, jütja, turvas ja liivad. Uurimisala peamised kihid sisaldasid valdavalt uusaegseid, kuid ka kiviaegseid leide (Kriiska, Saluäär 2003).

Kirjeldus

Mesoliitikum ehk keskmine kiviaeg dateeritakse vahemikku 9600.-5000. a eKr. Peamisteks elatusaladeks olid siis küttimine, kalapüük, korilus ja hülgejaht. Inimesed elasid veekogude läheduses. Sindi-Lodja I asulakoha kaevamistel leiti kiviesemed ja luid, keraamika puudus.

Pärnu jõe vasakkallas Reiu jõe suudmest ülesvoolu 100 m laiuse ja 300 m pikkuse vööndina.

Ajalugu

Reiu jõe suudmealalt on arheoloogilisi leide kogutud alates 20. sajandi algusest. Kinnismuistis Sindi Lodja I asulakoht avastati 2000. aastal. Arheoloogilisi uuringuid on asulakohal läbi viidud aastatel 2000.-2002 (aruanded MKA arhiivis).