Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Elamugrupi Viiralti 3-9/Gonsiori 14 tänavapoolsed fassaadid
Mälestise registri number 27043
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 01.10.2002
Registreeritud 08.10.2002
X-koordinaat 543308.75
Y-koordinaat 6588731.22
Ava kaardil

Paikvaatlused(11)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 01.05.20

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Märksõna(6)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus


Kahe maailmasõja vahelise elamuarhitektuuri silmapaistev näide. Üks esimesi terviklikke suuri, tervet kvartalit täitvaid kivielamu-plokke Tallinnas väljaspool vanalinna.

Sisestatud: 11.10.2005.

Kirjeldus


Pikas kortermajade plokis on väga suur hulk hea planeeringuga kortereid. Vanemas osas on need 3-toalised, teenijatoaga, uuemas osas suures osas kahetoalised ja sisekujunduselt tagasihoidlikumad. Kolmetoaliste korterite põhiplaan meenutab maju Raua 4 ja Faehlmanni 2. Detailid korterites on esinduslikkust rõhutavad ja tolle aja kontekstis isegi pisut vanamoodsad – laia liistuga tammeparketid, kahepoolsed tahveluksed, väikeseruudulise klaasist ülaosaga uksed, kaminahjud, väga kõrged ruumid, pidulike trepivõredega trepikojad jne. Elulaadi moderniseerumisest räägib aga eraldi köögitrepikojast loobumine, elutoa söögitoa funktsiooni ühendamine ja ühte keskmisesse trepikotta kavandatud puudelift. Gonsiori tänava poolne ülakorruse ateljee oli üks esimesi algusest peale elumajja sisse projekteeritud kunstnikuateljeesid. Eksterjööris rikkalikult stiliseeritult neoklassitsistlikke ja neobarokseid detaile — pilastrid, konsoolidele toetuv jõuline karniis, rikkalikult kujundatud valgmikuga uksed ja portaalid jne. Pronksi tn. nurgal oleva hilisema hooneosa sissekäigu kujunduses aimub funktsionalismi. Tänavafassaadi on monotoonsuse vältimiseks püütud võimalikult elavalt liigendada, seda ilmestavad tõusev ja langev katusejoon, kangialuste avaused, välja- ja tagasiasted. Hoovikülje kujundus seevastu väga lihtne ja lakooniline. Krundil säilinud ka endine abihoone.

Sisestatud: 12.09.2018.

Ajalugu


Silmapaistvalt ilus ja terviklikult säilinud eestiaegne majadegrupp Tallinna kesklinnas, nn. ‘Oma kodu’ elamud. Pärast kaitserežiimi muutmist on jäänud otseselt kaitse alla ainult fassaadid. Monumentaalne hoone kaardub tänavajoone järgi. Projekteeris 1928-30 arhitekt H. Johanson, ehitasid posti- ja omavalitsusametnike ehitusühingud järgnevate aastate jooksul, ehitamine algas Tartu mnt. poolsest otsast.

Sisestatud: 11.10.2005.

Kaitsevööndi ulatus


leevendusi ei tehta

Sisestatud: 11.10.2005.