Mälestise nimi Friedrich Georg Wilhelm Struve poolt teostatud meridiaanikaare mõõtmise Simuna-Võivere baasijoone Võivere otspunkt aastast 1827
Liigitus ajaloomälestis, UNESCO maailmapärandi objekt

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 29.11.2002 käskkiri nr. 41-A Kuupäev: 29.11.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anu Kivirüüt

Tehnoloogilist laadi, silmapaistev teadusajalooline mälestusmärk.
Tartu meridiaani kaarelõik mõõdeti maastikul aastail 1816-1852. Selleks rajati ulatuslik astronoomilis-trigonomeetriline kolmnurkvõrk, mis oli 19. sajandi silmapaistev teadusajalooline saavutus. Tähistatud punkt on kantud UNESCO Maailma Kultuuripärandi nimekirja.

Mälestise kirjeldus

Baasjoone Võivere otspunkt on looduses tähistamata ning see arvati olevat hävinud. 2001.a. leiti see mõõtmistulemuste käigus üles. Tsentrimärgiks on paekivist laotud vundament mõõtmetega 204x204 cm, millel asetseb suur graniitkivi sissepuuritud tsentriauguga. Punkt asub ~ 20 cm sügavusel mullakihi all, Tuuleveski talu õuel keset sirelihekki. Vundament avati novembris 2002.a. Enne kaeveaugu sulgemist lepiti kokku punkti tähistamises, kuhu asetati mõned paekivid.

Mälestise ajalugu

Tartu meridiaani kaarelõik mõõdeti maastikul aastail 1816-1852. Mõõtmistulemusi kasutasid tuntud Euroopa astronoomia-matemaatika teadlased planeet Maa suuruse ja geomeetrilise kuju mõõtmise täpsustamiseks ning maa- ja merekaartide täiendamiseks. Selle teaduse suurürituse algatajateks olid eesti soost Vene tsaariarmee kindral Carl Tenner ning baltisaksa päritoluga Tartu Ülikooli teadusmees Wilhelm Struve. See üritus andis ka olulise tõuke geodeesia arengule kogu Euroopas.
Balti kaarelõik Jekabpilsist Daugava ääres kuni Soome laheni sisaldab 33 punkti, Eesti haldusala piiresse jääb neist 22, millest on säilinud ka siinmainitud Simuna-Võivere Võivere otspunkt.
Simuna-Võivere baasijoon mõõdeti üks kord ja see toimus 1.-15. septembril 1827.a. Baasjoon asus Avanduse ja Võivere mõisa tasastel, ühtlase kaldega põldudel, kus puudusid mõõtmist segavad pinnavormid. Baasjoone otspunktid paiknevad vastavalt: SO poolne punkt paikneb Simuna lähistel ning on tähistatud graniitsambaga; NW punkt paikneb Võivere külas samanimelise tuuleveski lähedal.
15.07.2005. aastast kuuluvad Simuna-Võivere baasijoone Simuna ja Võivere otspunktid ka UNESCO Maailma Kultuuripärandi nimekirja.

Meedia

Virumaa Teataja 16.01.2014, Eve Klaasi artikkel "Võivere tuuleveski uueneb Struve aastal ka seestpoolt"