Mälestise nimi Oletatava randrüütlite kordonihoone varemed (18.-19.saj)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 21.11.2002 käskkiri nr. 43-A Kuupäev: 21.11.2002
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Mälestise tunnus

Oletatava randrüütlite kordonihoone varemed on iseloomulikuks näiteks Tsaari-Vene kroonuehitusest ning on tegemist ilmselt ainsa säilinud 18. sajandi lõpus ja 19. sajandi alguses ehitatud kordonihoonega.

Kirjeldus

Hoone ei ole olnud sümmeetriline, kuna mantelkorsten asus veidi nihutatult paremal pool. Idaküljel asus uks, millest siseneti mitteköetavasse eeskotta. Eeskoja vastas asus mantelkorsten. Hoonel olid algselt puitvahelaed ja poolkelpkatus. Hoone esifassaadi ees oli veel paralleelne abihoone, millest on säilinud vundament. Kordonihoone ise on varemeis.

Mälestis asub Harju maakonnas, Andineeme külas, mere äärsel eramaal.

Ajalugu

Ehitis pärineb 18. sajandi II poolest ja 19. sajandi algusest. Randrüütlid olid tsaariaegsed ratsapiirivalvurid Eesti randades. Randrüütlite ülesanne oli meritsi toimuva salakaubanduse takistamine. Sellised piirivalvuri ja tolliametniku ühitatud ülesannetes ametimehed tegutsesid Baltimaades 1780. aastatest. Tänaseks on kordonihoone varemed saanud osaks uusehitusest, eramajast.

Allikad

Vali, Jaan (2003). Andineeme randrüütlite kordonihoone varemete arhitektuurimälestisena riikliku kaitse alla võtmise ettepanek. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-4996