Mälestise nimi Elamu J. Poska tn. 15, II maja

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Historitsistlik, terviklikult säilinud välisilmega elamu, mille eksterjöör pärineb 1903 aasta arhitekt Erwin Bernhardi projekti järgi tehtud ümberehitusest, mis aga jälgis 1891 aasta ehitusjoonisel nähtavat dekoori.

Madalal paekivisoklil, sõrestikseintega ühekorruseline, viilkatusega, puitpitsdekooriga elamu.

Mälestise ajalugu

Endise suvemõisa alal asuva hoone nurgakivi pandi ilmselt 19. sajandi kolmandal veerandil. 1891. aastal ehitati tollasele suvehoonele juurde palkidest kuur. Juba 1903. aastal toimus arhitekt Erwin Bernhardi projekti järgi järgmine ümberehitus - lammutati loodeküljel olnud veranda, muudeti siseplaneeringut, uued korstnad ja küttekolded ehitati teistele kohtadele, vanad lammutati. Hoone sai vannitoa. Uutele kohtadele ehitati ka juurde kaks treppi. 1998. aastal renoveeriti hoonet põhjalikult seoses selle kohandamisega Vanurite Eneseabi Keskuse pansionaadiks. Ahjud ja korstnad lammutati, iga tuba sai dušiga WC.

krunt J. Poska tn 15/ Vesivärava tn 23, Tallinn.