Mälestise nimi Tallinn-Väike raudteejaama pagasiaida fassaadid ja ehitusmaht

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Urve Arukaevu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Pagasiait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Näide historitsistlikust raudteearhitektuurist, moodustades ühtse ansambli teiste Tallinn-Väike raudteejaama hoonetega.

Mälestise kirjeldus

Lihtne, madal, pikliku põhiplaaniga kivihoone, algselt klombitud paekivist ning hilisemal ajal värvitud.

Mälestise ajalugu

Tallinn-Väike (saksa Reval-Kleinbahnhof), vanadel kaartidel ka Tallinn-Peajaam (vene Ревель-Главное) ja Willjandi Peawaksal (saksa Felliner Hauptbhf) on raudteejaam Tallinna Kesklinnas Kitseküla asumis. Tallinn-Väike raudteejaama veetorn kuulub ühte kompleksi jaamahoone, pagasiaida, keldri, ja teetööliste kuuriga. Jaamahoone ehitati 1900-1901. aastatel juurdeveoraudtee Tallinna pearaudteejaamaks. Projekti autor on teadmata. Juurdeveoraudtee rajamisega tegeles Eesti- ja Liivimaal „Esimene Juurdeveoraudteede Selts”.