Mälestise nimi Kumna mõisa ait-kuivati, 19.-20. saj

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kumna mõisa ait-kuivati on piirkonna silmapaistva mõisa abihoone iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Kumna mõisa ait-kuivati on paekivist laotud ning krohvitud seintega. Hoone on ühekorruseline ja viilkatusega, mis on 2002. aastal kaetud tsingitud valtsplekist kattega. Fassaadi iseloomustavad väikesed neljaruudulised paarisaknad.

Mälestis asub Harju maakonnas, Kumna külas, Kumna mõisa territooriumil.

Mälestise ajalugu

Varaseimad teated Kumna mõisast pärinevad 17. sajandist. 1740. aastal valmis mõisa vanem peahoone, mida muudeti 19. sajandi II poolel ulatuslikult. 1913. aastal ehitati vana mõisahoone kõrvale uus, neoklassitsistlik suvemõis. Mõisa kõrvalhooned on peamiselt ehitatud 19. sajandil ja 20. sajandi alguses.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1997). Eesti arhitektuur. Harjumaa, Järvamaa, Raplamaa, Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa. Tallinn: Valgus
Kann, Aarne (2003). Kumna mõisa ait-kuivati välisviimistluse projekt. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-12357