Mälestise nimi Keila-Joa puhkeküla suvemaja nr. 2
Ehitisregistri ehitis Üksikelamu (116004888)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 10.03.2003 käskkiri nr. 07-A Kuupäev: 10.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1930. aastate arhitektuuri kõrgekvaliteediline stiilinäide, mida Eesti teistes piirkondades rohkem säilinud ei ole; omab suurt tähtsust Eesti Vabariigi riikluse ajaloo seisukohalt; moodustab samatüübiliste hoonetega miljööväärtusliku tervikansambli.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline, mansardiga, krohvitud kivihoone. Kaetud kõrge viilkatusega. Tavapärasele viilhoonele lisanduvad funktsionalistlikud poolümarad mahud- veranda, garaaž. Funktsinalismi tunnuselement on ka laevaesteetikast üle võetud illuminaatori aken otsaviilus. Arhitektuursed dominandid - kaarveranda, garaaz, terrass. Algne ruumilahendus, siseviimistlus nõuk. perioodil muudetud Suvemaja on asetatud meisterlikult ümbritsevasse loodusesse.

Mälestise ajalugu

Keila-Joa suudmesse hakati riigiametnike puhkekodusid ehitama aastatel 1934-35, seejärel 1937-38 (suvemajad nr 1 ja 2 - peegelpildis kivielamud). Hooned ehitati arhitekt Roman Koolmari projekti järgi.