Mälestise nimi Keila-Joa puhkeküla suvemaja nr. 19
Ehitisregistri ehitis Aiamaja 19 (116004861)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 10.03.2003 käskkiri nr. 07-A Kuupäev: 10.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Arhitekt Uno tölpuse loomingu silmapaistev näide; nii ajastu kui hoone tüübi silmapaistev näide; originaalkujul säilinud.

Mälestise kirjeldus

Väike, 1-korruseline püstlaudisega hoone, mida katab madalakaldeline viilkatus. Fassaadide kujunduses on järgitud ennesõjajärgset stiilivõtet - püstine laudis kitsamate pealelöödud liistudega. Suvilas on 2 väiksemat ja 1 suurem tuba, veranda (kokku ca 37 m2).

Mälestise ajalugu

Hoone projekteeris arhitekt Uno Tölpus 1957.a. U.Tölpuse eramud on koondunud põhiliselt Tallinna aedlinnadesse, aga ka Keila-Joale. Projekteerinud heade proportsioonidega, funktsionalismist lähtuva aknapaigutuse, liigendatud kastja hoonemahu ja madalakaldelise katusega, kuid kammitsetud arhitektuurikeelega elamuid, mis sobituvad ka 1930. aastate piirkondlikku konteksti. Käsitletav hoone esindab nõuk. perioodil Ministrite Nõukogu tellimusel valminud suvilat, mis moodustavad arhitekti teiste suvilatega (ca 10) ja varasemate naaberhoonetega kokkusobiva kompleksi.

Kinnismälestise kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.

1. "Muinsuskaitse väärtustab mitut müüdavat riigisuvilat", artikkel, 07.03.03, Postimees.