Mälestise nimi Keila-Joa mõisa vaatlustorn - Keila-Joa puhkeküla hoone nr. 53

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 10.03.2003 käskkiri nr. 07-A Kuupäev: 10.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 25.03.2003. a .käskkiri nr. 64 (RTL 2003, 43, 641) Kuupäev: 25.03.2003

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Keila-Joa mõisakompleksi kuuluv hoone, ajastu ja hoone tüübi erandlik näide.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik tornehitus on kolmekorruseline, madala telkkatusega paekivihoone. Ümberehitusel saunaks murti sisse täiendavad aknaavad, põrandad valati betoonst ja hoone kaeti tsementkiviga.

Mälestise ajalugu

Keila-joa mõis tekkis 17.s., kuid ehitati suurejoonelislt välja 1830 aastatel. Käsitletava hoone vanem - alumine osa on lahendatud historitsistlikult, ent. mõnevõrra hilisemana, 19.s. IIp. Suuliste teadete põhjal on arvatud, et seal asus linnuvaatlustorn, mis 1935 saunaks ümber ehitati.