Mälestise nimi Elamu Tartus Kalevi 11
Ehitisregistri ehitis Korterelamu (104041003)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.03.2003 käskkiri nr. A-08 Kuupäev: 23.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 29. juuli 2003. a käskkiri nr 128 (RTL 2003, 90, 1359) Kuupäev: 06.08.2003

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi Tartu puithoonestuse ilmekas näide, hoone kuulub ansamblisse koos kõrvaloleva aidahoonega.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on arhailise puitelamuga Tartus. Ühekorruseline hoone on krohvitud sokliosal olev palkhoone, mida katab raskemoeline poolkelpkatus. Hoone fassaadid on kaetud horisontaallaudisega ning seinapingu ilmestavad profileeritud puidust raamistus akende ümber. Akende alusel asetsevad puidust lihtsad kassetid. Hoone esifassaadil, sümmeetriliselt hoone keskel asetseb valgmikuosaga puidust kahepoolne tahveluks. Hoone tagafassaadi kujundust on muudetud, lisades sinna kaasaegseid täiendavaid uksi ning vintskap katusele.

Mälestise ajalugu

Kalevi tänava hoonestus on Karlova linnaosa kõige vanem osa. Sellel tänaval asusid majad hiljemalt 18. sajandi teisel poolel, aga ilmselt juba palju varem. Käesoleva hoone tänavalõik oligi hoonestatud juba 18. sajandil ja moodustab kõige vanema hoonestusega ala kogu piirkonnas.