Mälestise nimi Kalevi 11 kõrvalhoone (endine ait)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 23.03.2003 käskkiri nr. A-08 Kuupäev: 23.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 29. juuli 2003. a käskkiri nr 128 (RTL 2003, 90, 1359) Kuupäev: 06.08.2003

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi Tartu puithoonestuse ilmekas näide, tegemist on kõrvalhoonega elamu Kalevi 11 ansamblis.

Kirjeldus

Kõrvalhoone on lihtsa arhailise ilmega palkhoone, mis asub maakividest sokliosal. Hoone tänavakülgselt fassaadil asub üks lihtne raamjaotuseta aknake. Hoone tagafassaad on ümber ehitatud ning elamuks kohandatud. Viilkatus on kaetud kivikattega ning hoovipoolsel küljel asuvad kaasaegsed lamekatuseaknad.

Ajalugu

Kalevi tänava hoonestus on Karlova linnaosa kõige vanem osa. Sellel tänaval asusid majad hiljemalt 18. sajandi teisel poolel, aga ilmselt juba palju varem. Tänavalõik, kus asub ka käesolev hoone oli hoonestatud juba 18. sajandil ja moodustab kõige vanema hoonestusega ala kogu piirkonnas.