Mälestise nimi Nakama karjamõisa mõisamaja

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 31.03.2003 käskkiri nr. 09-A Kuupäev: 31.03.2003
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 12. detsember 2003. a käskkiri 196 (RTL 2003, 128, 2087) Kuupäev: 19.12.2003

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Nakama karjamõisa peahoone on algupäraselt säilinud hoonetüübi väärtuslik näide.

Hoone on ühekordne, poolviilkatusega ristpalkehitis.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on arvatavasti 1879. või 1883.a. (erinevad allikad) toonase talukoha (Altmõisa?, hiljem Tuuru) omaniku Heinrich Langebergi poolt ehitatud elumajaga.
Nakama (Nakamaa, Nakkama) poolmõis (karjamõis?) oli varem kuulunud Mäemõisa (Berghof) mõisale. 1860. aastatel müüdi see ära ja muutus lihtsalt mõisamaakohaks.
Hoone ehitusdaatum 1897 pärineb Ridala vallavalitsuse talundilehelt 14. juunist 1939.a., teine daatum 1883 selgub tulekindlustusest, mis koostati 14. märtsil 1884 ja kus on märgitud, et: Hoflage Nakkama elumaja on täiesti uus ja heas seisukorras. Hoone suurus 10 x 6 sülda ja kõrgus 1 süld, 3 jalga, seinad puust, katusekatteks “Röth”, majas 2 kerisahju.

Ühekorruseline rõhtpalkhoone, kaetud laia profileeritud horisontaallaudisega. Poolkelpkatuse katteks eterniit.
Säilinud algseid talalagesid (köök) ja originaalseid laiadest laudadest põrandaid, samuti algupäraseid uksi, aknaid, aknasuluseid, piirdelaudu jne.
Hoonele on iseloomulik veel massiivsete kivist vaheseinte olemasolu, mistõttu võiks oletada, et pakutud ehitusaeg viitab hoopis suuremale ümberehitusele, kuid ümbruskonna kaardil u 1850. aastast sellel kohal siiski hooneid pole, on vaid mõisa karjamaa.
Hoone on olnud läbi aastakümnete (alates 1940-ndatest) erinevas valduses, tehtud on mitmeid sisemisi algupära rikkunud ümberehitusi, kuid tervikuna siiski hästi säilinud ja saanud praeguseks heaperemeheliku omaniku.

Mälestise ajalugu

Nakama karjamõis kuulus Mäemõisa mõisale. Elumaja on ehitusaeg on täpselt teadmata, arvatav ehitusaeg jääb 19.s. IV veerandisse.