Mälestise nimi Vabadussõja mälestusmärk – Keila algkooli hoone

Inspektor: Harjumaa vaneminspektor, Heli Tomps

Riigis ainulaadne Vabadussõjas langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline, kõrge soklikorruse ja väljaehitatud katusekorrusega kivihoone. Sokliosas krohvimata dekoratiivselt laotud paekividest, koruste osas krohvitud. Kaetud plekk viilkatusega. Pealt ümarkaarne peaukse ümbrus markeeritud rustikaga, pealt voluudiga.
Sissepääsu kõrval vaskul on marmorist tahvel aastaarvuga 1930 ja paremal marmorist tahvel tekstiga:"Austawaks/mälestuseks/Eesti Wabadussõjas/langenuile/ehitasid selle/koolimaja/Keila alew/ja Keila wald".

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1929-30 arh. Madis Kolk´i projekti järgi. Hoone avamisel paigutati seinale mälestustahvel, mis nõukogude perioodil oli teisaldatud ning peidetud. 1990. aastal valmistati hoonele mälestustahvli koopia, algne mälestustahvel on eksponeeritud hoone I korruse fuajees.