Mälestise nimi Vabadussõja Ardu lahingu mälestussammas

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas asub Tallinnast 57 km kaugusel, Ardu lähedal, Treieli mäel, maantee parempoolsel nõlvakul. Vana samba koht on maantee õgvenduse all. Taastatud sammas on betoonist ja proportsioonidelt kogukam. Obeliskil on ainult Vabadusristi kontuur ja tahvel muudetud tekstiga : "EESTI OLE JULGE, SEST SINU EEST,/ SINU VABADUST KAITSEB EESTI MEES!/ SIIT LÖÖDI VAENLANE TAGASI/ 6.I 1919.A." asub ülemisel soklil. /M. Strauss. Vabadussõja mälestusmärgid. 2002/. /M. Strauss. Vabadussõja mälestusmärgid. 2002/.

Mälestise ajalugu

Ardu lahing Harjumaa piiril peatas 1919 algul punaste edasitungi ja sundis nad taganema Balti pataljon. 4. sept. toimus mälestussamba pidulik avamine. Sammas oli 2 m kõrge, mitmejärgulise sokliga graniitobelisk, millel Vabadusristi kujutis ja tahvel tekstiga. Obeliski ümbritsesid raudkettidega ühendatud kivisambad. Samba ennesõjaaegne lõhkumine ei ole teada. See taastati 16. augustil 1942. Pärast sõda hävitati monument taas. 23. juunil 1990 toimus mälestussamba II taasavamine.

Vt. Lisa 1 skeemil tähistatud