Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Mälestise kirjeldus

Kiriku eestseisja ja kohaliku seltsielu eestvedaja Jaan Saalverk ja Jaan Põldmäe algatasid 1925 korjanduse ja korraldasid rahalise loterii kogumist Jüri langenud Sõdurite mälestussamba püstitamiseks. Algselt telliti töö V. Melnikult (Mellik), kuid tellimistöö kavandas ja teostas siiski Richard Hammer. Kivimaterjal saadi kirikumõisa põllult. Sõdurikuju valmistati hallist ja aluskivi punakaspruunist graniidist. Nurgakivi paigaldati 30.mail 1926. Mälestussamba avamine toimus 26.septembril 1926. Aluskivil oli rändrahn, millel seisis pärga ja mõõka hoidev leinava sõduri skulptuur. Samba ülemisel rahnul oli tekst: „AU LANGENUILE/EESTI /VABADUSSÕJAS/1918-1920“, järgnesid 25 sõjamehe nimed. Alumisel rahnul oli tekst:“ ILMASÕJAS 1914-1918 LANGENUD“ ja 71 nime.
1941.aasta juuli algul õhiti sammas hävituspataljonide poolt, mälestussamba alus tehti maatasa, monumendi kuju oli purustatud kolmeks tükiks. Samba tükid veeti 7 km eemal olevasse Pirita jõkke. Saksa okupatsiooni ajal õnnestus kujur H.Hallistel kuju restaureerida, kuid mitte endisel kujul. Samba taasavamine toimus 23.augustil 1942.
1948. aastal mälestusmärk lõhuti. Skulptuuri osad kästi toimetada Lehmja kivipurustajasse. August Leukmann, Karl Ternel ja Voldemar Kallaspoolik toimetasid aga need kaitsekraavidesse. Hiljem need osad peideti ja skulptuur maeti ümber.
Sügisel 1986 peeti kirikuaias Eesti Muinsusakaitse Seltsi esimene kokkutulek ja sammas otsustati taastada. Sammas taasavati 16.detsembril 1989.

Mälestussammas asub Jüri kirikuaias.

Mälestise ajalugu

Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenute, kunstnik R.Hammeri kavandi järgi valmistatud, vabadussammas avati 26.09.1926 Jüri kirikuaias.
Sammas õhiti 1941 juulis.
Saksa okupatsiooni ajal õnnestus kujur H.Hallistel kuju restaureerida. 1948 a sügisel lasksid kohalikud võimumehed ka selle lõhkuda.
Samba taasavamine toimus 16.12.1989. Sammas taastati väikeettevõtte “Kolm Seppa” skulptorite poolt.