Mälestise nimi Vabadussõja Kõrve lahingus hukkunud kapten Hugo Jürgensoni mälestussammas

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenu mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Uus mälestussammas on endise monumendi koopia. Samba materjaliks on punane Saka ranniku graniit. Obeliski üldkõrgus on 2 m, laius 70 cm ja paksus 40 cm. Samba esiküljele on raiutud tekst: „Kapten / Hugo Jürgensonile / langenud Kõrve lahingus / 8. XII. 1918” ja selle kohal on Vabadusristi kujutis.

Ajalugu

Monumendi kujunduse tegi kunstnik Alfred Kask ja teostas kivitööstur Madis Meermann. Sammas avati 16.juulil 1933.
1940.a. sügisel sammas purustati võõrvõimu poolt.
Kiviraidur Aare Aljase poolt valmistatud mälestussamba taasavamine toimus 27. oktoobril 2000.